
فهرست مندرجات
- علائم بیماری
- راه های انتقال
- راه های پیشگیری
- درمان بیماری
- سوالات رایج در مورد بیماری های منتقله از آب و غذا
- خدماتی که در مراکز خدمات جامع سلامت ارائه می شوند
- پیام های بهداشتی
- رسانه های آموزشی
وبا یک بیماری عفونی حاد است که بیشتر در اثر خوردن آب یا غذای آلوده به باکتریای به نام ویبریو کلرا(Vibrio cholerae) ایجاد میشود. این بیماری معمولا در مناطقی که به آب آشامیدنی سالم و سیستم بهداشتی مناسب دسترسی کافی وجود ندارد، شیوع پیدا میکند. مهمترین نشانه وبا، اسهال شدید و ناگهانی است که میتواند در مدت کوتاهی باعث کمآبی شدید بدن شود.
در صورتی که درمان به موقع انجام نشود، کمآبی میتواند خطرناک و حتی مرگبار باشد.
آگاهی و پیشگیری، بهترین راه برای کنترل این بیماری هستند.
علائم بیماری
- اولین شکایت بیمار احساس پری و غرغر شکم است؛
- بدنبال آن اسهال آبکی شدید (شبیه به آب برنج بدبو)، با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش بدون دل درد، دل پیچه و تب.
- استفراغ بدون حالت تهوع قبلی.
- گرفتگی عضلات پشت ساق پا.
- عطش فراوان.
- فقدان خون در مدفوع.
(در صورت داشتن علائم بالا، هرچه سریع تر به نزدیک ترین مرکز خدمات جامع سلامت یا پزشک مراجعه نمایید)

راه های انتقال
بیماری وبا یک عفونت رودهای است که بیشتر از طریق خوردن یا نوشیدن آب و غذای آلوده به میکروب وبا منتقل میشود. این میکروب معمولاً در آب یا غذایی وجود دارد که با مدفوع فرد بیمار یا فردی که ناقل بیماری است تماس پیدا کرده باشد. در مناطقی که سیستم بهداشتی و تصفیه آب مناسب وجود ندارد، خطر انتشار بیماری بیشتر است. میوهها و سبزیجات شسته نشده، غذاهای خیابانی ناسالم و یخ تهیهشده از آب آلوده نیز میتوانند راه انتقال باشند.
یکی دیگر از راههای انتقال وبا تماس مستقیم با فرد بیمار یا وسایل شخصی آلوده اوست، بهخصوص اگر دستها پس از تماس شسته نشوند. مگسها نیز میتوانند میکروب را از مدفوع آلوده به غذا منتقل کنند. شستوشوی دستها با آب و صابون، جوشاندن یا تصفیه آب آشامیدنی و پخت کامل غذا از راههای مؤثر پیشگیری از این بیماری هستند. آگاهی و رعایت نکات بهداشتی میتواند بهطور چشمگیری از گسترش وبا جلوگیری کند.

راه های پیشگیری
- از آب آشامیدنی سالم (آب لوله کشی یا بسته بندی) و مطمئن استفاده کنید.
- در صورت عدم دسترسی به آب سالم، از آب جوشیده شده به مدت یک دقیقه، استفاده کنید.
- در استفاده از مخازن صلواتی آب در معابر از لیوان های مشترک استفاده نکنید.
- قبل از مصرف هر نوع ماده غذایی، بعد از توالت و قبل از دست زدن به مواد غذایی، دست های خود را با آب و صابون بشویید
- میوه و سبزیجات خام را قبل از مصرف پاکسازی و ضدعفونی نمایید.
- از حمل هر گونه مواد غذایی فاسد شدنی در طول سفر جدا خودداری کنید.
- مواد غذایی را از دسترس حشرات و جوندگان دور نگه دارید.
- از خرید مواد خوراکی و نوشیدنی که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می شود، خودداری کنید.
- غذای پخته شده را در اسرع وقت مصرف کنید و در صورت نگهداری غذای پخته، آن را در داخل یخچال نگهداری کنید.
- حتما بعد از غذا چند قطره آب لیمو یا لیمو ترش تازه استفاده شود.

درمان بیماری
- مهمترین درمان: جبران آب و املاح از دست رفته بدن
- استفاده از محلولORS (سرم خوراکی)
- در موارد شدید: تزریق سرم وریدی
- استفاده از آنتیبیوتیک طبق تجویز پزشک
- هرگز خوددرمانی نکنید. در صورت مشاهده علائم، سریعاً به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت یا پزشک مراجعه کنید.







سوالات رایج در مورد بیماری های منتقله از آب و غذا





