- زندگی سالم با تغذیه سالم
- تاثیر غذا بر سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بیماری ها
- چگونه می توان خورد و خوراکی سالم داشت
- طبقه بندی گروه های غذایی
- یک سهم یا واحد میوه و سبزی چیست؟
- توصیه هایی در مورد مصرف مواد غذایی
- غلات کامل مصرف کنید
- مقدار زیادی میوه و سبزی مصرف کنید
- ماهی بیشتر مصرف کنید
- مصرف چربی های اشباع و شکر را کاهش دهید
- سعی کنید قند کمتری مصرف کنید
- سعی کنید نمک کمتری مصرف کنید
- فعال باشید و سعی کنید وزن مطلوب داشته باشید
- نکات تکمیلی تغذیه ای
- چگونه میزان نمک مصرفی خود را کنترل کنیم؟
- چگونه مصرف قند و شکر را کاهش دهیم؟
- چگونه مصرف روغن را کاهش دهیم؟
- تغذیه و فشار خون
- خدماتی که در مراکز خدمات جامع سلامت ارائه می شوند
- پیام های بهداشتی
- رسانه های آموزشی
زندگی سالم با تغذیه سالم
امروزه تغذیه بیش از هر زمان دیگر در زندگی اهمیت پیدا کرده است، زیرا مطالعات نشان داده اند که عامل بسیاری از مرگ و میرها و بیماری های مختلف از جمله سکته های قلبی-عروقی، سرطان ها، دیابت و ... ریشه در تغذیه فرد دارد. با توجه به این که در حال حاضر تکنولوژی و زندگی ماشینی روز به روز در حال پیشرفت است، فعالیت فیزیکی کم تر شده و پیامد آن چاقی و اضافه وزن است، که خود منشا بسیاری زا مشکلات جسمی است.
بنابراین با رعایت یک رژیم غذایی سالم می توان رمز اساسی سلامت بدن را به دست آورد، در غیر این صورت موجب اختلال در عملکرد کل سیستم های بدن شده و باعث از دست رفتن قوای جسمی و روانی در انسان خواهد شد. رعایت برنامه غذایی خوب و متعادل می تواند طول عمر انسان را افزایش دهد و بر شادابی فرد نیز تاثیر گذار باشد.
تاثیر غذا بر سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بیماری ها
به طول کلی غذا و تغذیه نقش مهمی در تقویت یا تضعیف سیستم ایمنی بدن دارند. بد نیست بدانید شایع ترین علت ضعف سیستم ایمنی، سوء تغذیه است که می تواند ناشی از کمبود پروتئین ها، ویتامین ها و املاح یا انرژی باشد یا در اثر افزایش دریافت انرژی منجر به چاقی شود. به عنوان مثال ماهی ها به عنوان منابع مهم اسید چرب امگا٣ در تعدیل سیستم ایمنی نقش مهمی دارند؛ به عبارتی این که چه می خوریم، چگونه و چه مقدار می خوریم بر سلامت جسم و روان ما تاثیر بسزایی دارد.
امروزه ارتباط بیش خوردن و چاقی با سکته های قلبی – عروقی، دیابت، سرطان ها، بیماری های مفصلی مثل آرتروز، بیماری های کیسه صفرا، نقرس و غیره کاملا اثبات شده و نگرانی دست اندر کاران سلامت جوامع امروز، بیماری های غیرواگیر هستند، که اکثریت قریب به اتفاق آنها با عادت های غذایی ما مرتبط اند. برای پیشگیری از سرطان ها، سکته های قلبی – عروقی، دیابت و بالاخره افزایش طول عمر، تغذیه مناسب در دستور کار نظام های سلامت کشورها قرار گرفته است.
چگونه می توان خورد و خوراکی سالم داشت؟
متخصصان تغذیه توصیه می کنند برای پیشگیری از بیماری های غیرواگیر مانند پرفشاری خون، دیابت، چربی بالا، چاقی و اضافه وزن از همین امروز شروع کنید، فرا دیر است.
ارتباط مستقیمی میان رژیم غذایی افراد و ابتلا به بیماری های قلبی عروقی وجود دارد که با تنظیم یک برنامه غذایی سالم و اصلاح الگوی مصرف می توان سلامتی قلب و دستگاه گردش خون را حفظ کرد. همچنین اضافه وزن، چاقی، میزان بالای کلسترول بد خون، دیابت و پرفشاری خون، از عوامل خطر بیماری های غیرواگیر بوده که با تغییر شیوه زندگی قابل کنترل و درمان هستند.
البته در تنظیم یک برنامه غذایی سالم، سه نکته را همیشه در ذهن داشته باشید:
- تعادل: یک رژیم غذایی متعادل (استفاده از حداقل تعداد واحدهای مورد نیاز از هر گروه غذایی) تضمین کننده دریافت مواد مغذی مورد نیاز است.
- تنوع: طیف وسیعی از غذهای متنوع را مصرف کنید. هیچ غذایی به تنهایی تامین کننده مواد مغذی مورد نیازتان نیست. از هر گروه غذایی، انواع غذاهای متنوع را انتخاب کنید.
- میانه روی: میانه روی در هر کاری کلید موفقیت است. پس با رعایت میانه روی در مصرف شیرینی ها، چربی ها و نمک ها می توانید از همه غذاهای دلخواه خود بهره مند شوید.
طبقه بندی گروه های غذایی
- گروه نان و غلات: شامل غلات کامل (گندم، جو، جودوسر، ارزن)، برنج و انواع ماکارونی (لازانیا، رشته فرنگی، رشته پلویی و رشته آشی) است. این گروه کربوهیدرات پیچیده و فیبر، همچنین ویتامین های خانواده «ب» و املاحی چون آهن و پروتئین مورد نیاز بدن ما را تامین می کنند.
- گروه سبزی ها: شامل بسیاری از سبزی های متنوع از جمله سبزی های سبز رنگ (مثل سبزی خوردن)، صیفی ها و سبزی های نشاسته ای (مثل باقلا) است. این گروه تامین کننده املاح و ویتامین مورد نیاز ماست، از جمله ویتامین «آ» و «ث» و املاح کلسیم و منیزیم. همچنین تامین کننده فیبر نیز است.
- گروه میوه ها: شامل انواع و اقسام میوه هایی است که شما با آن آشنا هستید. این گروه تامین کننده فیبر، ویتامین آ، ث و پتاسیم است. این گروه با اهمیت است چرا که فاقد سدیم، چربی و کلسترول است.
- گروه گوشت ها: شامل گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی و تخم مرغ است. این گروه غذایی تامین کننده پروتئین، فسفر، ویتامین های ب١٢، ب۶، ب١ و بسیاری از املاح چون آهن است.
- گروه حبوبات و مغزها: شامل انواع حبوبات و مغزهاست.
- گروه لبنیات: شامل شیر، ماست و پنیر است. بهترین منبع تامین کننده کلسیم هستند و تامین کننده پروتئین، ویتامین ب١٢، آ و ب٣ هستند.
- گروه چربی ها: چربی ها، روغن ها و شیرینی ها از آنجا که کالری رژیم غذایی را تامین می کنند، قابل توجه هستند اما چون مواد مغذی کمی دارند، توصیه می شود بسیار کم مصرف شوند. این گروه شامل: کره مارگارین، سس سالاد، روغن ها، مایونز، خامه، پنیر خامه ای، سرشیر، چیپس ها و مواد قندی مثل شکلات ها، آب نبات، شیرینی، کیک، نوشابه، شربت، ژله، دسر، مربا، شکر و عسل هستند.
یک سهم یا واحد میوه و سبزی چیست؟
یک سهم از میوه و سبزی معادل ٨۰ گرم یا هر یک از موارد زیر است:
- یک عدد سیب متوسط، موز، گلابی، پرتقال یا میوه های دیگر با اندازه مشابه
- دو عدد آلو یا گوجه یا میوه های با اندازه مشابه
- نصف یک عدد گریپ فروت
- یک برش از میوه بزرگ مثل هندوانه یا آناناس
- سه قاشق غذاخوری پر از سالاد میوه یا کمپوت
- یک قاشق غذاخوری پر از میوه های خشک (مثل کشمش ها و زردآلو)
- یک لیوان سبزی ها مثل کاهو و سبزی خوردن یا نصف لیوان سبزی های پخته یا سبزی خام
- یک لیوان از انواع آبمیوه ها (١۵۰ میلی لیتر)
- نصف لیوان از انواع انگور، گیلاس و توت
توصیه هایی در مورد مصرف مواد غذایی
غلات کامل مصرف کنید
شما می توانید روز خود را با غلات کامل در وعده صبحانه شروع کنید. یک وعده غذ از این گروه برای ناهار مصرف کنید. برخی فکر می کنند مواد غذایی نشاسته ای، چاق کننده هستند، اما مقایسه گرم به گرم آن با چربی نشان می دهد که حاوی کمتر از نصف کالری موجود در چربی ها هستند.
مزایای مصرف غلات کامل به شرح زیر است:
- غلات کامل حاوی فیبر و مواد مغذی بیشتری نسبت به مواد غذایی نشاسته ای تصفیه شده یا سفید هستند.
- به علاوه هضم مواد غذایی حاوی غلات کامل آهسته تر صورت می گیرد، بنابراین می توانند در ما احساس سیری بیشتری ایجاد کنند.
- از جمله مواد غذیی حاوی غلات کامل، می توان از نان سنگک و بربری، ماکارونی سبوس دار و آش یا سوپ جو نام برد.
مقدار زیادی میوه و سبزی مصرف کنید:
- اغلب افراد می دانند که باید از میوه و سبزی بیشتری استفاده کنند، اما اغلب هنوز به اندازه کافی از این گروه استفاده نمی کنند.
- سعی کنید حداقل ۵ الی ٨ واحد از انواع میوه و سبزی را در روز مصرف کنید. احتمالا از آنچه فکی می کنید راحت تر است.
- ما می توانید سهم میوه مصرفی در طول روز را افزایش دهید.
برای مثال می توانید:
- یک لیوان آب میوه و یک خوشه انگور با غلات صبحانه مصرف کنید.
- سالاد را برای ناهار پیش بینی کنید.
- یک سیب برای عصرانه بخورید.
- یک واحد سبزی برای وعده شام صرف کنید.
ماهی بیشتری مصرف کنید:
ماهی منبع بسیار عالی پروتئین و حاوی تعداد زیادی ویتامین و مواد معدنی است. برای تنظیم یک برنامه غذایی مناسب حداقل استفاده از دو سهم ماهی در هفته توصیه می شود که یک سهم آن باید از ماهی روغنی باشد. بدین منظور از انواع تازه، منجمد و کنسرو شده آن می توان استفاده کرد. اما به خاطر داشته باشی که ماهی کنسرو شده و دودی می تواند نمک بالایی داشته باشد. هر سهم معادل ۶۰ گرم ماهی پخته است. ماهی های روغنی از نوعی چربی به نام «اسیدهای چرب امگا٣» را ماهی های روغنی می نامند، مانند ماهی سالمون، قزل آلا و .... مصرف این نوع ماهی به سلامت قلب ما کمک می کند و استفاده از یک سهم ماهی روغنی در هفته توصیه شده است (هر سهم ماهی ١۴۰ گرم است).
مصرف حداکثر دو سهم از این نوع ماهی در هفته در زنان باردار توصیه می شود.
مصرف چربی های اشباع و شکر را کاهش دهید:
- برای حفظ سلامت بدن نیاز به مقداری چربی در رژیم غذایی خود داریم. آنچه مهم است نوع چربی است که می خوریم.
- دو نوع اصلی چربی در رژیم غذایی وجود دارد: چربی های اشباع و غیر اشباع.
- مصرف زیاد چربی های اشباع، مقادیر کلسترول خون را افزایش داده و شانس پیشرفت بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
- مصرف چربی های غیراشباع کلسترول خون را پایین می آورد.
- توصیه می شود مصرف مواد غذایی که چربی اشباع بالایی دارند را محدود کنید.
- در عوض مواد غذایی غنی از چربی های غیراشباع مثل مغزها و دانه های روغنی و نیز استفاده از روغن هایی مانند آفتابگردان و روغن زیتون را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- سعی کنید مواد غذایی با چربی اشباع را در دفعات کمتر و مقادیر کمتر مصرف کنید. انواع این نوع مواد غذایی عبارتند از:
- گوشت قرمز با چربی سفید مریی و سوسیس و کالباس
- پنیرهای پرچرب
- انواع کیک و بیسکوییت ها
- انواع کرم های مورد استفاده در فراورده های نان و شیرینی
- برای انتخابی سالم تر فقط از مقادیر کم روغن های گیاهی و یا از قطعات لخم گوشت قرمز استفاده کنید و هر نوع چربی مریی را جدا کنید.
- حبوبات و لوبیا ها (لوبیای چشم بلبلی، عدس و نخود) منابع جایگزین منبع پروتئین بوده و فیبر و آهن را تامین می کنند ولی فاقد روی و ویتامین ب١٢ هستند (مگر اینکه غنی شوند).
چطور بدانیم که غذا حاوی چربی زیادی است؟
- به برچسب ها دقت کنید تا به میزان چربی غذا پی ببرید.
- معمولا برچسب ها در مواد غذایی بسته بندی شده نشان می دهند که در ١۰۰ گرم مواد غذایی چه مقدار چربی وجود دارد. معمولا به مواد غذایی که حاوی بیش از ٢۰ گرم چربی در هر ١۰۰ گرم است، پر چرب می گویند. به مواد غذایی حاوی ٣ گرم چربی یا کمتر در ١۰۰ گرم، کم چرب گفته می شود. اگر مقادیر چربی در هر ١۰۰ گرم، بین این مقادیر باشد، مواد غذایی حاوی چربی متوسط هستند.
- به خاطر داشته باشید بیش از ۵ گرم چربی اشباع در ١۰۰ گرم، اشباع زیاد و ۵ گرم چربی اشباع یا کمتر در ١۰۰ گرم، اشباع کم محسوب می شود.
سعی کنید قند کمتری مصرف کنید:
- اغلب مردم شکر زیادی مصرف می کنند. باید سعی کنیم از مواد غذایی که شکر افزوده دارند کمتر استفاده کنیم، مثل شیرینی ها، کیک ها، بیسکوییت ها و نوشیدنی های گازدار.
- خوردن مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی شکر به دفعات زیاد در طول شبانه روز می تواند موجب فساد دندان شود، به خصوص اگر آنها را بین وعده های غذایی مصرف کنید.
- مواد غذایی حاوی شکر افزوده کالری زیادی دارند، بنابراین با کم کردن آن ها می توانید وزن خود را کنترل کنید.
چطور مواد غذایی حاوی قند زیاد را بشناسیم؟
- به کلمه «کربوهیدرات» به معنی «هر نوع قند» روی برچسب ها دقت کنید.
- بیشتر از ١۵ گرم قند در هر ١۰۰ گرم ماده غذایی، قند بالا و ۵ گرم قند یا کمتر در ١۰۰ گرم ماده غذایی، قند پایین نامیده می شود.
سعی کنید نمک کمتری مصرف کنید!
- بسیاری از مردم فکر می کنند نمک زیادی مصرف نمی کنند، به خصوص اگر آن را به غذا اضافه نکنند، اما خیلی مطمئن نباشید.
- سه چهارم نمکی که ما می خوریم قبلا در مواد غذایی خریداری شده مثل برخی از غلات صبحانه، سس ها، نان ها و مواد غذایی آماده وجود دارد.
- خوردن مقدار زیاد نمک می تواند فشار خون ما را بالا ببرد و افراد با فشار خون بالا سه مرتبه احتمال بیشتری دارد که به سکته های قلبی و مغزی دچار شوند.
چطور بدانیم ماده غذایی نمک زیادی دارد؟
- برچسب مواد غذایی را بخوانید و مقدار نمک در هر ١۰۰ گرم را نگاه کنید.
- توجه داشته باشید علی رغم مقدار نمک موجود در مواد غذایی، مقدار مواد غذایی که مصرف می کنید در میزان نمک دریافتی موثر است.
فعال باشید و سعی کنید وزن مطلوب داشته باشید.
اگر فکر می کنیم باید وزن خود را کاهش دهیم، چند نکته اساسی را به خاطر داشته باشیم:
- به انداه ای بخوریم که نیاز داریم.
- انتخاب سالمی داشته باشیم، فکر خوبی است که انواع گوناگون مواد غذایی کم چربی با شکر کم را انتخاب کنیم و مقادیر زیاد میوه و سبزی و غلات کامل را در برنامه غذایی خود بگنجانیم.
- فعال تر باشیم.
- تنوع در خوردن مواد غذایی را رعایت کنیم.
کاهش کالری های اضافه، کمک به کنترل وزن است
- سعی کنیم هر روز فعال تر باشیم.
- سعی کنیم پیاده روی روزانه داشته باشیم.
- توجه داشته باشیم که هرگاه بیشتر از نیازمان می خوریم، وزن مان اضافه می شود و این بدان سبب است که انرژی دریافتی اضافی را به صورت چربی در بدن مان ذخیره می کنیم که منجر به اضافه وزن می شود.
- رژیم های غذایی سخت برای سلامت انسان مضر هستند و در زمان طولانی جواب گو نیست.
نکات تکمیلی تغذیه ای
- هر روز صبحانه بخورید. بدین وسیله گرسنگی در طول روز را به حداقل می رسانید.
- سبزی ها و میوه ها را در هر وعده غذایی میل کنید.
- یکی از کارهای خوب وزارت بهداشت این است که ارزش غذایی هر غذای آماده را در پشت بعضی از غذاها می نویسند. شما با استفاده از آنها می توانید مقدار کالری و مواد مغذی هر محصول را بدانید و محصول مناسب را خریداری کنید. توصیه ما به شما این است که محصولاتی را انتخاب کنید که مقدار کمی چربی، چربی های اشباع، شکر و نمک داشته باشند.
- هنگامی که غذای بیرون میل می کنید، بهتر است مقدار کمی سفارش دهید یا با دوست خود آن غذا را تقسیم کنید.
- برای غذا خوردن وقت بگذارید و از خوردن غذای خود لذت ببرید. هر غذای سالمی که با میل و رغبت خورده شود، ارزش غذایی آن بالا می رود و برای بدن مناسب تر است.
- مقدار غذای لازم برای بدن خود را در طول روز تقسیم کنید و از حجم زیاد غذا در یک وعده جدا خودداری کنید.
- آب بنوشید و نوشیدن مایعات شیرین را محدود کنید.
- برای انتخاب میان وعده، از گروه های غذایی استفاده کنید.
- برای سالم بودن، رژیم غذایی را رعایت کنید و همراه با آن ورزش کردن را فراموش نکنید. افرادی که ورزش می کنند و رژیم غذایی سالم دارند، سالم تر و بهتر زندگی می کنند. چه خوب است تمام فواید غذاها را بدانیم و از آنها برای سالم زیستن استفاده کنیم تا هیچ مشکلی برای بدن مان به وجود نیاید.
چگونه میزان نمک مصرفی خود را کنترل کنیم؟
- می توانید میزان نمکی که هنگام پخت به غذا اضافه می شود را کاهش دهید و برای اجتناب از مصرف بی رویه نمک، بر سر سفره از نمکدان استفاده نکنید.
- غذاهای کنسروشده و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده، دارای مقادیر زیادی نمک هستند، به همین دلیل بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی محدود شود.
- برای کاهش مصرف نمک و بهبود غذا بهتر است به جای نمک از سبزی های تازه و معطر مانند ترخون و شوید، سیر، لیموترش، آب نارنج، آویشن و ... استفاده شود.
- باید مصرف مواد غذایی شور مانند آجیل شور، انواع فراورده های غلات حجیم شده (پفک)، چوب شور، چیپس، خیار شور و انواع سبزی های شور مانند کلم شور و ماهی دودی کاهش داده و از مصرف غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس و همبرگر پرهیز و از پنیر و دوغ کم نمک در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنید.
- به جای قرص فشرده سوپ یا پودر پیاز یا سیر آماده که دارای نمک هستند، از سوپ های تازه و کم نمک خانگی و پیاز یا سیر تازه در غذا استفاده کنید.
- ذائقه افراد در سنین کودکی شکل می گیرد، پس ذائقه کودکان تان را از ابتدا به مواد غذایی کم نمک عادت دهید. به غذای کودک زیر یک سال نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.
- از مرغ، ماهی و گوشت لخم تازه به جای انواع دودی یا فرآوری شده استفاده کنید.
- نمک را در ظروف سربسته و مات (دور از نور و رطوبت) نگهداری کنید و به منظور حفظ ید موجود در نمک آن را در آخرین مراحل پخت به غذا استفاده کنید.
چگونه مصرف قند و شکر را کاهش دهیم؟
- در میان وعده ها از میوه های تازه یا بیسکوییت های سبوس دار به جای کیک ها و شیرینی های تر که پرچرب و شیرین هستند استفاده کنید.
- مصرف نوشابه های گازدار و آب میوه های صنعتی را کاهش داده و به جای آن آب، دوغ کم نمک (خانگی) و آب میوه های تازه بنوشید.
- همراه با چای از ٣-٢ عدد توت خشک یا کشمش به جای قند و شکر استفاده کنید.
- در میهمانی ها یا مسافرت ها به جای خرید شیرینی های قنادی که حاوی شکر زیادی هستند، از کیک ها و شیرینی های ساده خانگی، با میزان شکر کمتر و میوه ها و سبزی های تازه، بخارپز یا پخته شده مثل هویج، آلبالو، گیلاس و سیب و ... استفاده کنید.
- از مصرف شربت های پاکتی و پودری جدا خودداری کنید.
- انواع مربا، عسل و حلوا شکری را کمتر استفاده کنید.
- مصرف بستنی خامه ای و خیلی شیرین را به حداقل برسانید.
چگونه مصرف روغن را کاهش دهیم؟
- لبنبات کم چرب را جایگزین لبنیات پرچرب کنید. به عنوان مثال پنیر کم چرب را به چای پنیر خامه ای مصرف کنید.
- از غذاهای آب پز، بخارپز، تنوری و کبابی به جای سرخ کرده آنها استفاده کنید.
- مصرف غذاهای آماده را به دلیل وجود روغن و نمک زیاد کاهش داده و مصرف انواع میوه و سبزی را افزایش دهید.
- روغن مایع را به طول مستقیم از داخل بطری به غذا نریزید و آن را با قاشق اندازه گیری کنید.
- از آب لیمو، آب قوره همراه روغن زیتون به جای سس مایونز در سالاد استفاده کنید.
- از گوشت های کم چرب به جای گوشت های پرچرب استفاده کنید و پوست مرغ و چربی های گوشت قرمز را جدا کنید.
- روغن مواد غذایی سرخ شده را با گذاشتن در صافی و کمی فشار دادن ماده غذایی یا قرار دادن روی یک دستمال تمیز از آنها جدا کنید.
- مصرف امعا و احشا مانند کله پاچه، زبان و مغز را کاهش دهید.
- مصرف غذاهای چرب و آغشته به روغن را کاهش دهید و از حداقل روغن استفاده کنید.
- به جای روغن های جامد و کره حیوانی و مارگارین از روغن های مایع به خصوص روغن زیتون و کانولا در طبخ غذا استفاده کنید.
- قبل از پخت، چربی های قابل رویت گوشت و مرغ را جدا کنید و غذا را به صورت آب پز، بخارپز و کبابی تهیه کنید.
- مصرف مواد غذایی حیوانی که دارای کلسترول بالایی هستند مانند جگر مرغ، مغز، کلیه، قلب، امعا و احشا گوسفند را محدود کنید.
- هر نوع روغن کاربرد خاصی دارد. از روغن مایع برای مصارف پخت و تهیه سالاد و از روغن مایع مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن غذا استفاده کنید.
- ظرف نگهداری روغن باید سالم، غیر قابل نفوذ به نور و کاملا دربسته باشد. نگهداری روغن مایع در ظروف شفاف و در معرض نور صحیح نیست و موجب فساد روغن می شود.
تغذیه و فشار خون
5 غذایی که برای افراد با فشار خون بالا مفید است
10 غذایی که باید افراد با فشارخون بالا از آن اجتناب کنند
تاثير اضافه وزن و چاقي بر پرفشاری خون
نقش چربی های خوراکی در پیشگیری و کنترل فشار خون
نقش مصرف میوه وسبزی در پیشگیری و کنترل فشارخون
نقش نمک در ایجاد پرفشاری خون
- جو دوسر: دارای مزایای زیادی برای سلامتی قلب است جودو سر و غذاهایی که با آن تهیه می شود دارای فیبر بالا، چربی کم و سدیم کم است و برای فلب مفید است.
- موز: موز دارای ویتامین های زیادی است مانند ویتامین ث و 6ب همچنین دارای کربوهیدرات، پروتئین، فیبر و منیزیوم است. اما بهترین آن ها که باعث سلامت قلب می شود مقدار پتاسیم موز می باشد. پتاسیم با اثر بر روی تعادل نمک بدن باعث کاهش فشار خون می شود. نمک آب را در بدن نگه می دارد اگر کلیه ها قادر نباشند مقدار اضافه آب را از بدن خارج کنند.و تجمع مایع بیشتر در بدن باعث افزایش فشار خون می شود.
- سیب زمینی: سیب زمینی نیز حاوی مقدار مناسبی پتاسیم است در هر سیب زمینی تقریبا 897 میلی گرم پتاسیم وجود دارد که معادل 25درصد نیاز توصیه شده است. البته مراقب باشید با حوردن سیب زمینی نمک زیاد دریافت نکنید و برای سرخ شدن در نمک زیاد فرار نگرفته باشد.
- شکلات تلخ: شکلات تلخ دارای مزایای زیادی است. در 100 گرم شکلات تلخ با 7. تا 85درصد کاکائو محتوی فیبر، آهن، منیزیوم، مس، منگنز و مقدارزیادی پتاسیم، فسفر، روی و سلنیوم است. تحقیقات نشان می دهد که شکلات تلخ می تواند باعث افزایش جریان خون و کاهش فشار خون و ریسک پایین بیماری های قلبی عروقی شود. مطالعات پیشنهاد می کند مصرف روزانه 100 گرم شکلات تلخ که می تواند ریسک بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد.
- توت ها: توت ها مانند توت فرنگی، توت سیاه، تمشک و... که منبع خوبی برای پلی فنل ها، آنتوسیانین ها، ریز مغذی ها و فیبر است. (مصرف فیبر باعث کاهش فشارخون می شود)
- اجتناب از شکر و نمک: متاسفانه این دو طعم دهنده پر مصرف باعث افزایش فشار خون می شود و باید مصرف آن ها را محدود کرد. بطور کلی هر فرد نباید بیش از 2300 میلیگرم سدیم در روز مصرف کند. بدن به شکر نیاز دارد اما این شکر نباید به غذا اضافه شود بلکه باید از طریق مصرف میوه ها تامین گردد. انجمن قلب امریکا توصیه می کند دریافت شکر اضافه شده نباید بیش از 37.5 گرم (9قاشق چایخوری) برای مردان و 25 گرم (6قاشق چایخوری) برای زنان در روز باشد.
- اجتناب از غذاهای با سدیم بالا مانند
- لوبیای کنسرو شده: سبزیجات و لوبیای کنسرو شده دارای سدیم بالایی هستند. حبوباتی که شما می خرید و خود آن را میپزید بسار برای سلامتی مفید است چون دارای فیبر،پروتئین و مواد مغذی ضد التهاب است. اضافه کردن لوبیا به غذا می تواند قند خون را در حد ثابتی نگه دارد. و اگر کنسرو لوبیا استفاده کنید 41درصد سدیم برداشت می کنید.
- سوپ های آماده: که دارای سدیم بالایی است. سوپی که در حانه تهیه می شود بسار مناسب تر می باشد و به برچسب های غذایی در خصوص مقدار نمک آن دقت کنید.
- محصولات گوجه فرنگی پخته شده: مانند سس ها و کچاپ که حاوی نمک بالایی است.
- گوشت های فراوری شده: مانند سوسیس، کالباس که حاوی سدیم بالایی است و گوشت قرمز خطرناکتر از گوشت سفید است .
- اجتناب از غذاهای با شکر بالا مانند
- شکلات
- نوشیدنی های شیرین: مانند کوکا که دارای قند بالایی هستند گرچه که کوکا حاوی کافئین است که انرژی زا می باشد اما بهتر است دریافت کافئین از طریق چای یا فهوه باشد که شکر کمتری استفاده می شود.
- شیرینی و کلوچه: کیک ها، کلوچه ها و دونات دارای شکر و روغن زیادی است و اگر این محصولات را در خانه تهیه کنید می توانید بجای شکر از خرما، استویا،عسل و سیب استفاده کنید.
- سس گوجه فرنگی: که دارای شکر و سدیم بالایی است و مهم است که برچسب غذایی این محصولات را مطالعه کنیم که حاوی شکر کم و نمک کم باشد. بهتر است این محصولات در خانه تهیه شود.
- الکل: باعث افزایش فشار خون می شود اولا بعلت مقدار شکر بالا دوما بعلت ایجاد دهیدراتاسیون و افزایش وزنی که ایجاد می کند.
فشار خون يك پديده طبيعي و فيزيولوژيك و يك ضرورت براي برقراري جريان خون است. اما پر فشاري خون جنبه بيماري دارد. امروزه بالا بودن فشارخون يكي از معضلات جامعه بشري در زمينه سلامت و يكي از شايع ترين بيماري ها است . تقريبا 25 درصد جمعيت بالای 18سال فشار خون بالا دارند و هر چه سن بالا مي رود شيوع آن بيشتر مي شود به طوري كه در سنين بالاي 70 سال ، بیش از 50درصد افراد مبتلا هستند . از طرفی افرادي كه مرحله اضافه وزن را رد مي كنند، ريسك فشار خونشان از ديگر افراد بيشتر است. همچنین نتـايج مطالعات اپيدميولوژي چاقي و فشار خون ، نـشان داد كـه مردان و زنان چاق 3 برابر بيشتر از مردان و زنـان بـا نمایـه توده بدني طبيعي، به فشار خون بالا مبتلا مي شوند. همچنین افرادی که وزن بالاتر از حد طبیعی دارند، شانس بیشتری برای ابتلا به پر فشاری خون دارند .پرفشاری خون در افراد چاق 2 تا 6 برابر بیش از افرادی است که اضافه وزن ندارند
برخلاف گذشته كه تصور بر اين بود كه فشار خون نبايد از يك حد مشخصي پايين تر بيايد، امروزه بیشتر به اين نکته تاکید می شود كه فشار خون اگر پايين تر باشد البته تا جايي كه خطر و علامت خاصي نمايان نشود، براي كاركرد بدن، قلب و عروق بهتر خواهد بود.
به طور كلي فشار خون بالاتر از138 ميلي متر جيوه مي تواند خطر ابتلا به بيماري فشار خون را افزايش دهد. هرچند در همه ي محدوده هاي نمايه توده بدني، فشار خـون بـالا وجود دارد؛ ولي با افزايش نمايه ي توده بدني، احتمال آن زياد مي شود. يكي از بهترين راهكارها براي كاهش خطر ابتلا به بيماري فشار خون، كاهش وزن به ويژه در افرادي است كه BMI بالاتر از 30دارند. مي توان گفت كه 30 درصد علت ابتلا به فشار خون چاقي است و تقريباً در تمام مطالعات، همراه با كـاهش وزن در جمعيت عمومي، فشار خون سيتوليك كاهش يافته حتي اگر ميزان كاهش وزن، كم بوده است . همچنین مطالعات انجام شده نشان داده اند كه چاقي شكمي احتمال فشارخون در سالهای آینده را به شدت افزایش می دهد. چربی اضافی ذخیره شده در ناحیه شکمی می تواند باعث افزایش فشارخون شده و در نتیجه خطر بروز حمله قلبی و مغزی را افزایش دهد. کاهش وزن به تنهایی یکی از موثرترین درمان های غیردارویی برای مبتلایان به پرفشاری خون می باشد.
زماني كه درباره تغذيه صحيح براي پيشگيري و درمان فشار خون بالا صحبت مي شود، توجه به دو نکته ضروری است.
نكته اول اهميت مصرف غذاهايي است كه به چاق شدن افراد منجر نمي شود، چراكه چاقي به صورت غيرمستقيم موجب افزايش فشار خون خواهد شد و مورد دوم آن كه برخي از مواد غذايي به طور مستقيم مي تواند به بالا رفتن فشار خون منجر شود و به همين دليل بايد در رژيم غذايي آنها را محدود كنيم.
بنابراين غذاهايي كه كالري زيادي دارد، چرب يا حاوي كربوهيدرات زيادي است مي تواند موجب افزايش وزن فرد شده و در نتيجه به بروز فشار خون بالا منجر مي شود. همچنين غذاهاي شور و موادي كه حاوي مقدار زيادي نمك است مانند آجيل هاي شور و فست فودها نيز به طور مستقيم مي تواند عاملي براي افزايش فشار خون باشد.
پيشگيري از بروز فشار خون مهمتر از درمان آن است .تغيير سبك زندگي و داشتن تحرك بيشتر ، انجام ورزش منظم، كاهش وزن، كاهش استرس هاي كاري و خانوادگي وكاهش مصرف نمك شانس ابتلا به فشار خون را كمتر مي کند. حفظ نمايه ي توده ي بدني یا كاهش آن در صورت بالابودن، رعايت الگوهاي تغذيه اي سالماز جمله مصرف صبحانه، عدم مصرف نوشيدني هاي گازدار و كافئينه و مصرف نان ها ي سبوس دار، به عنوان اولويت هاي تغذیه ای پيش گيري اوليه از فشار خون بالا مي باشد.
در راهکار تغذیه ای درمان فشار خون بالا، توصيه ها بر درمـان غيـر داروئي تمركز مي كنند. يكي از اين درمان هـاي غیـر داروئـي، رويكرد رژيم غـذايي بـراي پـيشگیـري فـشار خـون بـالا(DASH) اسـت . در ا يـن رژ يـم غـذايي، توصـيه بـه دريافـت غـذاهاي محتوی كربوهیدرات پیچیده مثل غلات كامل و حبوبات، ميوه و سبزيجات، لبنیـات كم چـرب، دریافـت چربـي و كلـسترول كـم تـر، دارد.
نهایتا این که در افراد دچار اضافه وزن و چاقی چه مبتلا به پر فشاری خون باشند یا نباشند کاهش وزن نقش موثری در پیشگیری و کنترل آن دارد .
پر فشاری خون، دلیل اصلی بروز بیماریهای قلبی- عروقی و سومین عامل کشنده در دنیا است به طوری که از هر 8 مرگ در دنیا ،یك مرگ مربوط به پرفشاری خون است و مهمترین عامل خطر بروز بیماریهای قلبی، سکته مغزی و بیماریهای کلیوی می باشد. بر اساس مطالعات کشوری حدود 27 در صد جمعیت بالای 18 سال در ایران دچار فشار خون بالا هستند.
فشار خون بالا تمام ارگان ها و اعضاي بدن از مغز گرفته تا كليه، قلب ، تمام عروق و شریانها را درگير ودچار عارضه مي كند. از مهمترین عوارض فشارخون آترواسكلروتيك يعني رسوب چربي در رگهاست. هرچه فشار خون بالاتر باشد، رسوب چربي هم بيشتر شده ودر هر كدام از شريان ها ممكن است بوجود بيايد. در شریانهای قلبی رسوب چربي باعث ایسکیمی قلبی (توقف خون رسانی به عضله قلب) و در شریانهای مغزي باعث ايسكمي گذراي مغزي و يا سكته هاي مغزي ناشي از تنگي عروق مغزي مي شود. اگر تنگي در شریانهای كليوي ايجاد شود باعث تشديد فشار خون و ايسكمي در اندام هاي تحتاني باعث نكروز و قطع عضو مي شود.
تاثیر چربی های خوراکی در تصلب شرائین تایید شده است اما اثرات مستقیم چربی بر فشارخون هنوز قطعی نیست. با این حال، از آنجا که پرفشاری خون و بیماری های قلبی و عروقی در بیشتر موارد با هم ایجاد می شوند و همچنین کاهش مصرف چربی درکاهش وزن موثر است. پس چربی به عنوان یك عامل تغذیه ای در ایجاد فشار خون بالا مطرح می شود . در بیشتر موارد یك رژیم غذایی با چربی محدود می تواند در پیشگیری و کنترل پرفشاری خون نقش اساسی داشته باشد
کلسترول و تري گليسيريد دو تا از چربی های خون هستند که افزایش آنها در خون یکی از علل مهم ایجاد پر فشاری خون هستند. بالا بودن سطح هر يک از اين دو در خون مي تواند باعث ايجاد پلاک در ديواره ي رگ ها شود. با تجمع پلاک، رگ هاي خوني سفت و تنگ مي شوند و در نتيجه فضاي عبور خون از رگ کاهش مي يابد. بنابراين براي پمپاژ خون به بدن، نيروي بيشتري به ديواره ي رگ ها وارد مي شود و در نتيجه، فشار خون بالا مي رود. کلسترول در خون بیشتر به دوصورت LDL و HDL وجود دارد و مهم است دقت کنیم هرچه قدر کلسترول LDL در ایجاد پلاک و افزایش فشارخون نقش دارد HDL در حذف و کوچک کردن پلاک های کلسترولی و کاهش فشار خون موثر است. برای همین در آموزش های عمومی از LDL به عنوان چربی بد و از HDL به عنوان چربی خوب یاد می شود .
یک رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری و کنترل مشکلات قلبی حاوی مقادیر زیادی از غلات کامل، میوه و سبزی های تازه، لبنیات کم چرب و گوشت و سایر منابع پروتئینی چربی گرفته، فیبر فراوان و نمك کم است. مصرف حداقل 2 بار در هفته ماهی های آب های سرد مانند سالمون، تون، آزاد و قزل آلا، چون منابع غنی امگا – 3 هستند می توانند باعث کاهش فشار خون شوند. گردو هم منبع خوبی از امگا3 است که در میان وعده ها می توان از آن استفاده کرد. مصرف روغن زیتون که حاوی اسیدهای چرب تک غیر اشباع است موجب می شود تا کلسترول خوب در خون تا حد مناسبی افزایش یافته و از خطر بروز پر فشاری خون بکاهد. بذر کتان سرشار از فيبر است و فيبر مانع از جذب کلسترول و چربي در بدن مي شود؛ بنابراين مصرف خوراکي هاي پر فيبر از تشکيل پلاک جلوگيري مي کند. روغن بذر کتان نیز به جلوگيري از ابتلا به فشار خون بالا کمک مي کند اما تأثير چنداني براي کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا نخواهد داشت.
رژیم غذایی سالم برای کسانی که پرفشاری خون همراه با افزایش چربی های نامناسب خون رادارند شامل غذاهایی با چربی اشباع پایین (مثل غذاهای با حداقل چربی حیوانی، لبنیات کم چرب، خوراکهای تهیه شده با روغنهای گیاهی مثل زیتون وکنجد و...، غذاهای بخارپز ،کبابی و غذاهایی که به شیوه سرخ کردن در روغن تهیه نمی شوند)، غذاهای کم کلسترول و پرفیبر (مثل انواع سبزیجات ، مغزها ودانه ها) است که به کاهش سطح کلسترول تام و کلسترول بد خون کمك می کند. این رژیم غذایی سبب می شود احتمال پیشرفت بیماری قلبی و افزایش فشار خون کم شود و از حملات قلبی احتمالی در آینده و سایر عوارض ناشی از افزایش فشار خون کاسته شود.
و در نهایت باید توجه کنیم که کلیه افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند باید به کارشناس تغذیه ارجاع داده شوند تا ضمن مشاوره تغذیه، رژیم غذایی مناسب برای آنها تنظیم و پیروی از آن پیگیری شود.
تغذیه نقش مهمی در پیشگیری و کنترل بیماری فشارخون بالا دارد. میوه ها و سبزی ها منبع خوبی از ویتامین ها ، مواد معدنی و فیبر هستند که در سلامتی موثرند. فیبر نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی ، فشارخون ،دیابت ، انواع سرطان و چاقی دارد. فیبرها سبب کاهش جذب چربی موجود در غذا و کاهش کلسترول خون میشوند ( چربی ها نیز سبب تنگی عروق میشوند ) . همچنین فیبرها باعث افزایش حرکات روده ی بزرگ و پیشگیری از یبوست میشوند و با باند کردن چربی ها ، به دفع آنها از بدن کمک میکنند.
استفاده از میوه ها و سبزیجات در رژیم غذایی به دليل منابع پتاسيم، اسيدهاي چرب غيراشباع، محدوديت دريافت چربي هاي حيواني و كلسترول مي توانند اثر قابل توجهي در كاهش خطر ابتلا به فشار خون و يا درمان آن داشته باشد. مصرف ميوه ها و سبزي ها به خصوص سبزي هاي حاوي پتاسيم نقش موثري در كاهش فشار خون دارند و در افراد مبتلا به فشارخون بالا، از حملات مغزی جلوگیری می کند. بسیاری از پژوهش ها نشان داده اند که پتاسیم هم در پیشگیری و هم در درمان پرفشاری خون موثر است. زمانی که بدن پتاسیم را جذب می کند، سدیم را دفع می کند و بالعکس. ( سدیم ماده موثره نمک نقش موثری در افزایش فشارخون دارد ) بنابراین افزایش مصرف پتاسیم سبب دفع سدیم از بدن میشود. میوه های حاوی پتاسیم شامل : (موز، زردآلو، پرتقال، انجیر، گریپ فروت، هلو، انگور و آلو) ، سبزی های حاوی پتاسیم شامل : (سیب زمینی، سیر، کلم بروکلی، کدو سبز، قارچ، گوجه فرنگی و...) می باشد. سیب زمینی علاوه بر پتاسیم دارای یك ترکیب کاهنده ی فشار خون است.
هر روز در وعده های اصلی غذایی و میان وعده ها از سبزی های خام و پخته بخورید.
روزانه از سبزی های سبز تیره مثل سبزی خوردن، اسفناج و ... مصرف کنید. سبزی های برگ تیره حاوی منیزیوم هستند. منیزیوم یك عنصر مهم در جلوگیری از انقباض عضلات صاف رگ ها به شمار می رود. از این رو به عنوان گشاد کننده عروق می تواند در تنظیم فشارخون ایفای نقش کند.
از میوه ها و سبزی های نارنجی و قرمز رنگ مثل زردآلو ، خرمالو، هویج ، کدو حلوایی ، گوجه فرنگی و ....بیشتر مصرف کنید.
مطالعات 50 سال اخیر نشان داده اند که مکمل سیر می تواند به اندازه داروهای کاهنده خون در کاهش فشار خون موثر باشد.600 تا 900 میلی گرم از پودر سیر حاوی 4/5-6/3 میلی گرم آلیسین ( ماده موثره بر کاهش فشارخون در سیر ) میباشد. یک بوته سیر حاوی 5 تا 9 میلی گرم آلیسین می باشد.
سعی کنید از انواع مختلف سبزی ها و میوه ها در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنید. سهم سبزی ها در رژیم غذایی روزانه 3-2 سهم میباشد . یک واحد سبزی شامل یک عدد سیب زمینی یا گوجه فرنگی یا پیاز یا خیار متوسط یا نصف لیوان سبزی پخته یا سبزی خام خرد شده می باشد. سهم میوه ها 4-2 واحد در روز می باشد. هر واحد میوه شامل یک عدد میوه متوسط مانند : سیب ، پرتغال و... یا نصف لیوان آب میوه تازه و طبیعی یا نصف لیوان میوه های ریز مثل توت ، یا یک چهارم لیوان میوه خشک می باشد.
بیشتر از خود میوه به جای آب میوه استفاده کنید.
نمک خوراکی حاصل ترکیب دو عنصر سدیم و کلر می باشد. اثرات نمک برفشار خون به علت وجود عنصر سدیم در این ترکیب است. در افرادی که سطح سدیم خون بالا و سطح پتاسیم پایین است خطر افزایش فشارخون که خود مسبب بیماریهای قلبی و سکته است ، افزایش می یابد. در حال حاضر مصرف سدیم در جهان در حال افزایش و مصرف پتاسیم در حال کاهش است.
فشار خون بالا می تواند ازدوران کودکی شروع شود.مصرف نمک زیاد سبب پرفشاری خون شده و در نهایت به بیماریهای قلبی – عروقی که عامل اول مرگ ومیر در کشور است، منجر شود.
طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت "میزان نمک مجاز مصرفی ، کمتر از 5 گرم ( کمتر از 1 قاشق مرباخوری ) در روز در افراد کمتر از 50 سال است ".
افراد بالای 50 سال ، بیماران قلبی وعرو قی و کودکان باید روزانه کمتر از3گرم نمک مصرف کنند.
سدیم به طور طبیعی در انواع غذاها یافت می شود. به طور مثال در شیر و خامه ، تقریبا معادل 50 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم و در تخم مرغ تقریبا معادل 80 میلی گرم سدیم در هر 100گرم ماده وجود دارد. مهمترین منبع نمك (سدیم) دریافتی در کشور ما نان است. با مصرف نان هایی که بیشتر از حد مجاز یعنی بیشتر از یك درصد نمك دارند ، روزانه مقدار زیادی نمك ( سدیم) وارد بدن می شود. پس لازم است، در انتخاب مواد غذایی در رژیم غذایی روزانه خود از نظر میزان سدیم دریافتی از طریق غذاها دقت کافی شود.
سدیم در غذاهای فرآوری شده به میزان بیشتری وجود دارد: در نان ( تقریبا معادل 250 میلی گرم سدیم در هر 100گرم ماده )، در گوشتهای فراوری شده مثل سوسیس، کالباس، کباب لقمه، شنیسل، ناگت، همبرگر و ... (تقریبا معادل 1500 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده)، در اسنک هایی مانند چیپس، پفک و ذرت بو داده ( تقریبا معادل 1500 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده ) و در چاشنی ها و سس ها مانند سس سویا (تقریبا معادل 7 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده)
مصرف زیاد نمک یا غذاهای شور چه عوارضی را در پی خواهد داشت؟
فشارخون بالا، سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم، ادم یا ورم از عوارض مصرف زیاد نمک طعام است.
برای اصلاح الگوی مصرف نمک و کنترل فشارخون بالا چه باید کرد؟
- از مصرف نمك در سر سفره اجتناب نمایید و به جای آن از چاشنی هایی مانند سبزی های معطر تازه یا خشك مانند: (نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و...) یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمك استفاده کنید.
- به جای تنقلات شور، به فرزندان خود، میوه و آجیل خام بدهید.
- فرزندان خود را از کودکی به مصرف غذای کم نمك عادت دهید.
- به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی از نظر میزان نمك ( سدیم ) توجه کنید و محصولی را انتخاب کنید که سدیم کمتری دارد.
- از منابع مهم نمك، تنقلات شور مانند چیپس، پفك، انواع ساندویچها و غذاهای آماده، سس کچاپ، بیسکوییت، غذاهای بسته بندی و کنسروی است ، مصرف آنها را به حداقل برسانید.
- برخی سبزی ها مثل چغندر، هویج، کلم پیچ، اسفناج، کرفس، شلغم و انواع کلم ها سدیم زیادی دارند که بهتر است در بیماران فشارخونی کمتر مصرف شوند.
- نان لواش، نان باگت، نان ساندویچی وبطور کلی نان هایی که با آرد سفید تهیه شده اند و فاقد سبوس هستند را کمتر مصرف کنید بهترین نان، از نظر میزان سبوس نان سنگك و نان جو است.