پرسش و پاسخ های شایع در مورد بیماری کرونای جدید
- سوالات کلی مربوط به بیماری
- سوالات مربوط به اصول پیشگیری
- سوالات مربوط به اطلاعات پزشکی و درمان
- سوالات مربوط به مسافرت
- سوالات مربوط به ارتباط با حیوانات
- سوالات مربوط به وضعیت فعلی و سوالات مرتبط با نظام بهداشتی کشور و استان
- سوالات مربوط به بهداشت محیط
- باور های نادرست
کروناویروس جدید 2019 چیست؟
پاسخ: یک ویروس جدید تنفسی است که اولین بار در شهر ووهان Wuhan ، استان هوبی Hubei در کشورچین شناسایی شد. خانواده کوروناویروس ها بطور شایع درانسانها چرخش داشته اند و سبب بیماری سرماخوردگی میشده اند. ویروس جدید قبلاً در این خانواده ویروسی دیده نشده بود.
منبع (منشأ) کروناویروس 2019 چیست؟
پاسخ: مسئولان جهانی بهداشتی و مؤسسات علمی همکار آنها بطور جدی در تلاش هستند تا منشأ کوروناویروس جدید 2019 را شناسایی نمایند . کوروناویروس ها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که در میان حیوانات دیده میشوند مانند شترها، گربه ها و خفاش ها. تجزیه و تحلیل ژنتیکی ویروس جدید فعلی در جریان می باشد تا حیوان منبع ویروس را مشخص نماید.
کوروناویروس دیگر موسوم به سارس SARS که در سال 2002 میلادی ظاهر شد و سبب بیماری انسان شد از گربه های چینی منشأ گرفته بود در حالیکه کوروناویروس خاورمیانه MERS که در سال 2012 میلادی ظاهر و سبب بیماری انسان شد از شتر منشأ گرفت.
ویروس جدید کرونا چگونه منتشر میشود؟
پاسخ: احتمالاً ویروس در ابتدا از یک منبع حیوانی در چین منتقل شده باشد ولی هم اکنون انتقال آن بصورت انسان-به-انسان صورت می گیرد.
آیا کروناویروس جدید 2019 همانند سارس(SARS ) یا مرس (MERS) است؟
پاسخ: خیر. کوروناویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند بعضی از آنها برای انسان و بعضی دیگر برای حیوانات بیماریزا هستند. کوروناویروس جدید مانند عوامل ایجاد بیماری SARS و MERS نیست . در هر حال تجزیه و تحلیل های ژنتیکی در آزمایشگاه نشان داده که این ویروس از ویروسی شبیهSARS (احتمالاً در خفاش) نشأت گرفته است . تحقیقات در این زمینه ادامه دارد. اطلاعات در خصوص این بیماری بسرعت در حال افزایش است و به محض دسترسی به اطلاعات جدید، در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.
چگونه خود را در برابر این ویروس محافظت کنیم؟
پاسخ: در حال حاضر بهترین راه پیشگیری، استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و اجتناب از حضور در تجمعات می باشد. توصیه میشود که مردم همواره موازین پیشگیری از انتشار بیماریهای تنفسی را رعایت کنند:
- شستشوی مکرر و صحیح دستها با آب و صابون بمدت 30 تا 40 ثانیه بخصوص بعد از رفتن به دستشویی، پیش از غذا خوردن، بعد از تمیز کردن بینی، عطسه و سرفه (در درون دستها)
- اگر آب و صابون براحتی در دسترس نیست ، از محلول های برپایه الکلی ضد عفونی دست استفاده کنید. البته اگر دستها بوضوح کثیف هستند ، همواره از آب و صابون استفاده نمائید.
- از تماس دستهای شسته نشده با چشم ها، بینی و دهان خودداری کنید.
- از تماس نزدیک با افرادی که علائم سرماخوردگی دارند، خودداری نمائید (حفظ فاصله حداقل 1 - 2 متر)
- خودداری از روبوسی، در آغوش گرفتن و دست دادن
- در صورت داشتن علائم سرماخوردگی در منزل استراحت کنید.
- هنگام عطسه و سرفه، دهان و بینی خود را با هر وسیله ممکن بپوشانید (دستمال کاغذی، آستین لباس یا ماسک جراحی معمولی). این عمل مانع پرتاب قطرات آلوده برروی صورت سایر افراد یا سطوح و آلودگی آنها میشود و چرخه انتقال بیماری را قطع میکند. بعد از استفاده از ماسک یا دستمال آنها را در کیسه نایلون انداخته، درب کیسه را گره زده و در سطل زباله بیندازید.
- سطوح و اشیایی را که در معرض تماس مکرر با دستها هستند (مانند دستگیره ها) را با استفاده از اسپری ها یا پارچه های آغشته به مواد ضدعفونی کننده (برای سطوح مقاوم وایتکس و برای سطوح حساس الکل 70 درجه) بصورت مکرر تمیز و ضدعفونی کنید.
در صورت احتمال تماس نزدیک با بیماران مبتلا به کرونا ویروس چگونه خود را از ابتلاء محافظت کنیم )نحوه پیشگیری از انتشار ویروس در منازل و خوابگاه ها( ؟
حالت اول : بیماران دچار علائم خفیف بیماری هستند نیاز به بستری در بیمارستان ندارند (اعم از موارد قطعی یا مشکوک به بیماری)
حالت دوم: بیماران دچار علائم شدید بیماری که در بیمارستان بستری بوده اند (و ابتلاء آنها به بیماری قطعی شده است) و بعد از بهبود وضعیت جسمانی از بیمارستان ترخیص شده و به منزل رفته اند
پاسخ: باید بدانیم که تنها پزشکان و پرسنل بهداشتی میتوانند کسی را که دچار علائم بیماری است دقیقاً بررسی و مشخص نمایند که وی نیاز به بستری در بیمارستان دارد یا آنکه درمان و جداسازی وی میتواند در منزل انجام شود. چنانچه پزشک توصیه نماید که بیمار نیازی به بستری در بیمارستان ندارد، وی توسط پرسنل مرکز بهداشت شهرستان مسئول تحت نظر قرار میگیرد. ضمناً بیمار باید در زمان استراحت در منزل موازین پیشگیری زیر را رعایت کندتا زمانی که مرکز بهداشت شهرستان (یا استان) به وی بگویند میتواند به فعالیتهای روزمره خود بازگردد.
- توصیه میشود در منزل بمانید (یا اتاق مخصوص در خوابگاه) مگر برای مراجعه به پزشک
توصیه میشود فعالیتهای خود در خارج از منزل را محدود کنید باستثنای زمانی که نیاز به مشورت با پزشک دارید. به محل کار، دانشگاه )مدرسه( یا اماکن پر ازدحام عمومی نروید. از وسایل نقلیه عمومی، تاکسی های تلفنی یا عمومی استفاده نکنید .
- در زمان استراحت در منزل (خوابگاه) خود را از دیگران جدا کنید
تا حد امکان در منزل (خوابگاه)، در یک اتاق اختصاصی و دور از سایرین استراحت کنید. همچنین توصیه میشود در صورت دسترسی، توالت بیمار از سایرین جدا باشد.
- پیش از ویزیت پزشک، ترجیحاً با ایشان تماس بگیرید
- اگر وقت ملاقات پزشک دارید، ایشان را از احتمال ابتلاء خود به کوروناویروس جدید مطع نمائید. این موضوع به پزشک یا همکاران وی کمک میکند اقدامات احتیاطی لازم برای ممانعت از تماس نزدیک شما با سایر بیماران و پرسنل را فراهم نمایند (مثلاً اتاق انتظار ویژه برای شما فراهم گردد و کادر درمانی را از اتخاذ موازین احتیاطی لازم مطلع نمایند)
- یک ماسک معمولی (ترجیحاً ماسک یکبار مصرف) بپوشید
- زمانی که سایرین اطراف شما هستند (مثلاً در صورت استفاده از وسیله نقلیه عمومی یا تاکسی) و همچنین پیش از ورود به مرکز بهداشتی درمانی یا مطب پزشک، توصیه میشود یک ماسک جراحی بپوشید. اگر پوشیدن ماسک جراحی برای شما دشوار است (مثلاً در صورتی که تنفس را برایتان دشوار میکند)، توصیه میشود افرادی که با شما زندگی میکنند در اتاق دیگری باشند و زمانی که وارد اتاق خصوصی شما میشوند از ماسک استفاده کنند
- هنگام عطسه و سرفه، دهان و بینی خود را بپوشانید. برای این کار از یک دستمال کاغذی استفاده کنید. پس از استفاده، دستمال کاغذی را در یک سطل زباله حاوی کیسه زباله (ترجیحاً پدال دار) بیندازید. سپس دستهای خود را با آب و صابون بشوئید (حداقل 30 ثانیه) . اگر آب و صابون در دسترس نیست، فوراً دستهای خود را با محلول های ضد عفونی دست حاوی الکل 70 درجه تمیز کنید به نحوی که تمام سطوح دست به محلول آغشته شود و تا خشک شدن کامل دستها آنها را به همدیگر بمالید. اگر دستها بطور واضح کثیف هستند ترجیحاً از آب و صابون استفاده کنید.
- دیگران از استفاده از وسایل خصوصی شما خودداری نمایند
- از ظروف غذاخوری، وسایل غاخوری، لیوان، فنجان، حوله، تخت مورد استفاده توسط سایر افراد منزل (خوابگاه) استفاده نکنید. بعد از استفاده از این وسایل، توصیه میشود آنها را بدقت با مواد شوینده و آب بشوئید.
- علائم بیماری خود را تحت نظر بگیرید
اگر علائم شما در حال بدتر شدن است (مثلاً علائم دشواری تنفس نظیر تنگی نفس به علائم تب و سرفه اضافه شده است) فوراً به پزشک مراجعه کنید. مجدداً قبل از ویزیت پزشک وی را از ابتلاء یا تحت نظر بودن با شک کروناویروس جدید 2019 مطلع نمائید. قبل از وارد شدن به مرکز بهداشتی درمانی یا مطب ، یک ماسک جراحی بپوشید. این اقدامات به ارائه کنندگان خدمات درمانی کمک میکند تا از ابتلاء یا تماس نزدیک سایر بیماران با شما پیشگیری نمایند. پزشک وظیفه دارد در این مواقع مرکز بهداشت شهرستان/استان را با تلفن مطلع نماید (گزارشدهی تلفنی). بیمارانی که تحت نظر مرکز بهداشت یا خودمراقبتی قرار گرفته اند باید در پیگیری روند علائم خود بطور دقیق در تماس های تلفنی مرکز بهداشت یا حین مراجعه کارشناسان بهداشتی درمانی همکاری نمایند.
خاتمه جداسازی اختیاری در منزل
بیمارانی که ابتلاء آنها به کوروناویروس جدید 2019 قطعی شده است باید در منزل بمانند تا زمانی که خطر انتقال به سایر افراد کاهش یابد. تصمیم به خاتمه دوره اقامت در منزل بصورت موردی و مشورت با مرکز بهداشت شهرستان/استان اتخاذ میگردد. اطلاعات فعلی در خصوص این بیماری جدید محدود است بنابراین جداسازی و اقامت اختیاری در منزل یک اقدام احتیاطی حاصله از تجربیات ناشی از کنترل همه گیری کوروناویروس های قبلی مثل MERS و SARS است.
آیا وزارت بهداشت ، کاربرد ماسک در اماکن عمومی را بمنظور پیشگیری از گسترش بیماری در جامعه توصیه میکند ؟
پاسخ: یادآوری این نکته ضروری است که ماسک N95 مخصوص مراکز درمانی بوده و در اماکن عمومی کاربرد ندارد. کاربرد ماسک معمولی جراحی توسط افراد دچار علائم سرماخوردگی میتواند نقشی معادل پوشاندن دهان و بینی در حین عطسه و سرفه داشته باشد و از پرتاب قطرات آلوده بسمت صورت افراد سالم یا برروی سطوح پیشگیری کند. افراد سالمی که احتمال تماس نزدیک با افراد سرماخورده را دارند ولی از رعایت پوشش دهان وبینی توسط فرد بیمار در حین عطسه و سرفه وی اطمینان ندارند، ممکن است با پوشیدن ماسک معمولی، دهان و بینی خود را در برابر ورود قطرات آلوده پرتاب شده از سمت فرد دچار علائم سرماخوردگی محافظت نمایند. (ماسک طبی معادل همان ماسک جراحی معمولی می باشد)
آیا ماسک را میتوان شست و دوباره استفاده کرد و یک ماسک را چقدر میتوان استفاده کرد؟
پاسخ: خیر. ماسک های جراحی و فیلتر دار موجود در بازار غیرقابل شستشو هستند. عمر مفید ماسکهای یک لایه حدود ۲ تا ۳ ساعت و ماسکهای فیلتردار n۹۵ بین ۸ تا ۱۲ ساعت است.
عمر مفید ماسک ها چقدر است؟
پاسخ: عمر مفید ماسکهای یک لایه یا کاغذی حدود ۲ تا ۳ ساعت و ماسکهای فیلتردار n۹۵ بین ۸ تا ۱۲ ساعت است و نیاز به تعویض دارد.
آیا دستکش نخی هم از سرایت کرونا جلوگیری می کند؟
پاسخ: دستکش نخی، حفاظت ایجاد نمی کند. برای لمس سطوح و اشیای عمومی از دستکش یکبار مصرف استفاده کرده و بعد از تماس، دستکش را دور بیندازید و دستهایتان را با آب و صابون بشویید یا با ژل یا محلولهای الکلی ضدعفونی کنید.
آیا رفتن به استخر عمومی خطرناک است؟
پاسخ: احتمال بیماری در محیط استخر از طریق انتشار قطرات تنفسی در آب وجود دارد و رعایت یک سری استانداردهای خاص برای ایمنی الزامیست. مثلا حداقل کلر باقیمانده در آب استخر باید بیشتر از مواقع عادی باشد. تا زمانی که از اجرای دستورالعمل های مربوطه، به طور دقیق و کامل، اطمینان ندارید بهتر است از شنا در استخرهای عمومی خودداری کنید. البته در حال حاضر استخرها تا اطلاع ثانوی تعطیل اعلام شده است.
آیا با مشاهده مواردی از بیماری کورونا در استان حضور در اماکن عمومی مانند باشگاه، سینما، خرید و کتابخانه چگونه باید باشد؟
پاسخ: برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس باید سعی شود از حضور بیدلیل در اماکن شلوغ و پر تردد خودداری شودلازم است بدانیم در ۸۰ درصدموارد عفونت کروناویروس بیعلامت است و در ۲۰ درصد موارد علامت بیماری آشکار میشود که ۲.۵ درصد افراد مبتلا دچار علائم شدید شده و ۱۳درصد از آن ۲.۵درصد ممکن است جان خود را از دست بدهند.پس حضور بی دلیل در مکانهایی که تجمعات انسانی وجود دارد توصیه نمیشود.
ویروس کورونا برای کدام گروه سنی خطرناکتر است؟
پاسخ: بیشتر برای سالمندان بالای 60 سال خطرناک می باشد.
آیا بخور دادن باعث جلوگیری از ابتلاء به کورونا ویروس می شود؟
پاسخ: خیر. محیط های مرطوب ماندگاری ویروس را بیشتر می کند.
علائم و عوارض بیماری کوروناویروس جدید 2019 چیست؟
پاسخ: علائمی که تاکنون در خصوص این بیماری گزارش شده شامل بیماری تنفسی خفیف تا شدید مشابه علایم سرماخوردگی است. علائم اصلی بیماری تنفسی خفیف تب و سرفه است و در فرم شدید بیماری علاوه بر تب و سرفه ، دشواری تنفس )تنگی نفس) مشابه ذات الریه نیز دیده میشود.
درمان این بیماری چیست:
پاسخ: در حال حاضر هیچ نوع داروی ضد ویروس اختصاصی برای کوروناویروس جدید 2019 وجود ندارد. با توجه به آنکه در حال حاضر از هر ده بیمار مبتلا نه نفر دچار علائم خفیف در حد سرماخوردگی میشوند )عمدتاً تب و سرفه بعنوان علائم اصلی باضافه علائم فرعی نظیر آبریزش، سردرد، احساس خستگی یا کوفتگی( افرادی که مبتلا به این بیماری شده اند باید از درمان های حمایتی و علامتی استفاده کنند )استراحت در منزل، مصرف مایعات فراوان نظیر سوپ و آب مرکبات، و مسکن های تب بر(. در موارد شدید بیماری که نیاز به بیمارستان دارند )علاوه بر تب و سرفه علائم دشواری تنفس نظیر تنگی نفس نیز به علائم اضافه میشود( درمانها توسط کادر درمانی در بیمارستان انجام میشود.
افرادی که فکر میکنند با بیماران مبتلا به کوروناویروس تماس نزدیک داشته اند )در حال حاضر منظور از بیمار، افراد دچار علائم سرماخوردگی است که در دو هفته گذشته به چین مسافرت داشته اند( لازمست فوراً به نزدیک ترین مرکز بهداشتی درمانی یا پزشک مراجعه کنند.
آیا هر کس به کورونا مبتلا شود، میمیرد؟
پاسخ : خیر. مرگ و میر بیماری حدود دو درصد است. یعنی از هر صد نفر که مبتلا به کرونا ویروس شود، 98 نفر بهبود می یابند و تنها دو نفر ممکن است فوت نماید.
آیا من باید از نظر کوروناویروس جدید 2019 آزمایش بدهم؟
پاسخ: چنانچه شما تب و علائم تنفسی یعنی سرفه یا تنگی نفس را طی 14 روز پس از مسافرت به چین پیدا کردید باید با یک پزشک مشورت نمائید و سابقه مسافرت اخیرخود یا تماس نزدیک با فرد علامت دار در زمان مسافرت را به وی یادآوری نمائید. همچنین اگر تماس نزدیک با کسی را داشته اید که اخیراً مسافر چین بوده است، این مورد را نیز به پزشک خود بگوئید. این پزشک شماست که در مشورت با مرکز بهداشت استان مشخص خواهد نمود که آیا شما به نمونه گیری نیاز دارید یا خیر.
نحوه انجام تست تشخیصی از نظر کوروناویروس جدید ، برای یک بیمار چگونه است؟
پاسخ: در حال حاضر ، تست آزمایشگاهی از نظر این ویروس در دو مرکز تشخیصی مورد تأیید وزارت بهداشت انجام میشود.
زمانی که مرکز بهداشت شهرستان/استان یک بیمار مشکوک را تحت نظر می گیرند ، فوراً مورد را به مرکزهدایت عملیات پاسخ به اپیدمی در وزارت بهداشت (Public Health EOC) مستقر در مرکز مدیریت بیمایهای واگیر گزارش میکنند تا مشخص شود آیا نمونه گیری از بیمار ضرورت دارد یا خیر. با راهنمایی آن مرکز ستادی، مرکز بهداشت شهرستان/استان نمونه گیری، قراردادن نمونه در شرایط مناسب و انتقال صحیح نمونه به آزمایشگاه های تعیین شده را انجام میدهند. این امر در خارج از ساعات اداری یا تعطیلات نیز جریان دارد.
ویروس کرونا برای فرد باردار چقدر می تواند خطرناک باشدو اگر مبتلا شویم به جنین آسیبی وارد می شود و یا باعث سقط جنین می شود؟
پاسخ: انتقال ویروس از طریق جفت دیده نشده بنابراین به طور مستقیم آسیبی به جنین نمی رساند. ولی اگر بیماری مادر خیلی شدید باشد، برای رساندن خدمات ضروری به نوزاد در زمان تولد، زایمان باید در یک مرکز مجهز انجام شود.
آیا مسافرت به چین، سایر کشورهاو استان هایی که کوروناویروس جدید 2019 در آنها دیده شده است، بی خطر است؟
پاسخ: در حال حاضر توصیه وزارت بهداشت آن است که از سفرهای غیرضروری به چین خودداری شود. با توجه به گسترش این اپیدمی و تغییر رفتار بیماری، همواره باید به توصیه های مسافرتی وزارت بهداشت در رابطه با این بیماری توجه کنید.
اگر اخیراً به چین و استان های دارای بیماری مسافرت کرده و علائم بیماری را پیدا کرده ایم ، چه باید کرد؟ آیا خطری ما را تهدید میکند؟
پاسخ: اگر در دو هفته گذشته مسافر چین بوده اید و بعد از بازگشت به کشور علائم تب، سرفه یا دشواری تنفس پیدا کرده اید، توصیه میشود اقدامات زیر را انجام دهید:
- فورآً به پزشک مراجعه کنید. خواهشمند است قبل از آنکه به مطب پزشک یا اورژانس بیمارستان یا مرکز بهداشتی درمانی مراجعه نمائید، وی را از سابقه مسافرت اخیر به چین و علائم خود مطلع سازید
- از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید
- تا زمانی که بیمار هستید از مسافرت مجدد خودداری کنید
- هنگام عطسه یا سرفه، جلوی دهان و بینی خود را با یک دستمال کاغذی یا آستین لباس خود )و نه با دستها( بپوشانید.
- دستهای خود را بطور مکرر با آب و صابون )حداقل 30 ثانیه( بشوئید تا از انتشار ویروس به دیگران پیشگیری شود .اگر آب و صابون در دسترس نیست، از یک محلول ضدعفونی کننده دست که حاوی الکل 70 درجه باشد استفاده کنید.
آیا حیوانات یا فرآورده های حیوانی وارداتی از چین ما را تهدید می کنند ؟
پاسخ: در حال حاضر شواهدی در دست نیست که حیوانات و فرآورده های حیوانی وارداتی از چین خطر انتشاربیماری در سایر کشورها ایجاد کنند. البته با توجه به حصول سریع اطلاعات در این روزها در صورت تغییر وضعیت اطلاع رسانی لازم از طریق وزارت بهداشت انجام خواهد شد.
آیا باید در خصوص حیوانات خانگی و سایر حیوانات و خطر انتقال کوروناویروس جدید 2019 نگران بود؟
پاسخ: در حالیکه بنظر میرسد ویروس از یک منبع حیوانی پدید آمده باشد، ولی در حال حاضر انتقال بیماری بصورت انسان-به-انسان صورت میگیرد. وزارت بهداشت توصیه میکند که در صورت اجبار به مسافرت به چین، از تماس با حیوانات زنده و مرده خودداری کنید اما دلایل علمی وجود ندارد که فکر کنید هر نوع حیوان وحشی یا خانگی در کشور ممکن است منبع عفونت کوروناویروس جدید باشد.
درصورت وجود علائم بیماری تنفسی ، تماس با حیوانات خانگی و سایرحیوانات چگونه باید باشد ؟
پاسخ : زمانی که بیمار هستید از دست زدن به حیوانات خانگی و سایر حیوانات خودداری نمائید. اگرچه تاکنون گزارشی از انتقال بیماری کوروناویروس جدید از انسان به حیوانات وجود ندارد ، اما چندین نوع کوروناویروس وجود دارد که میتوانند سبب بیماری در حیوانات شده و از آنها به سایر حیوانات و انسان منتقل شوند. تا زمانی که اطلاعات دقیقی در این مورد بدست آید، افراد مبتلا به کوروناویروس باید از تماس نزدیک با حیوانات خودداری نموده و اگر لازمست نزدیک به حیوانات باشند یا از آنها مراقبت کنند، باید از ماسک جراحی استفاده نمایند
آیا خطر ابتلاء به کوروناویروس nCoV در خراسان رضوی چگونه است؟
پاسخ: این حال شرایط بیماری در جهان بسرعت در حال تغییر است و لازمست به اطلاعیه ها و بروز رسانی های مرکز بهداشت استان و وزارت بهداشت در این خصوص دقت کنید. بدیهی است ارزیابی خطر طغیان های کوروناویروس جدید بستگی به قدرت سرایت بیماری، قدرت بیماریزائی (شدت بیماری) و همچنین درمانهای در دسترس (دارو یا واکسن) دارد. در حال حاضر علیرغم قدرت سرایت بالا، این بیماری در حدود ده درصد موارد شدید شده و بیمار نیاز به بستری در بیمارستان دارد. از موارد بستری نیز تنها ده درصد موارد بسیار شدید شده و راهی ICU میشوند. میزان کشندگی بیماری حدود 2 درصد کل موارد بیماری است. بدلیل قدرت سرایت بالا ، مردم نگران شده اند ولی تا زمان کنونی بیماری در 90 % موارد خفیف (در حد سرماخوردگی) و با استراحت در منزل، مصرف مایعات و مسکن های تب بر بهبود می یابد و در طول استراحت موازین بهداشت تنفسی و شستشوی مکرر دستها را باید رعایت نمایند. البته مشخص نیست در آینده دو ویژگی نامبرده در فوق و درمانهای احتمالی چه وضعیتی پیدا کنند اما آنچه که محرز است خطر بیمار شدن مثل تمام بیماریهای تنفسی و سرماخوردگی عمدتاً بستگی به تماس نزدیک با بیماران دچار علائم دارد.
آیا خطر ابتلاء به کوروناویروس nCoV در نتیجه واردات بسته ها و کالاهای چینی وجود دارد؟
پاسخ: برای پاسخ به این سوال باید از تجربیات SARS و MERS که هم خانواده ویروس جدید هستند، بهره گرفت. بطور کلی بعلت قابلیت بقای ضعیف و کوتاه مدت کوروناویروس ها برروی سطوح ، احتمال بسیار ناچیزی دارد که بسته ها و کالاها سبب انتقال ویروس شوند زیرا روزها یا هفته ها طول میشکد تا این اقلام به کشور برسند و در دمای محیط این ویروس در مدت کوتاهی غیرفعال میشود. بطور کلی کوروناویروس ها در تقریباً همه موارد از طریق قطرات تنفسی آلوده (دفع شده با عطسه و سرفه) منتقل میشوند. در حال حاضر، شواهدی در دست نیست که کوروناویروس جدید از طریق کالاهای وارداتی به کشورهای جهان وارد شده باشد.
- بهداشت نانوایی ها در حال حاضر به چه نحوی رعایت می شود؟
- دارابودن کارت بهداشت، کلاه و روپوش جهت کلیه شاغلین
- استفاده از ماسک و دستکش جهت فرد تحویل دهنده نان علاوه بر مفاد بند فوق
- وجود صابون مایع و شستشوی دست بر اساس دستورالعمل مربوطه
- عدم دریافت وجه نقد توسط تحویل دهنده نان
- استفاده از کارتخوان جهت اعطاء وجه نان
- حذف کاتر جهت قطعه کردن نان
- ممانعت از دست زدن متقاضی به نان جهت انتخاب نان
- رعایت نظافت و گندزدایی کف و دیوار نانوایی
- رعایت زمان تخمیر نان حدود 30/1 ساعت
- عدم استفاده از هرگونه مواد قلیا و جوش شیرین
آیا تالار ها و سالن های آرایش و گیم نت ها و مساجد باید تعطیل باشد؟
با توجه به گستردگی و شیوع ویروس کرونا به خصوص در اماکن عمومی که به شدت افزایش می یابد برگزاری مراسم و اجتماع در محل های مزبوردر شرایط کنونی به صلاح نمی باشد طبق مصوبه کمیته بحران شهرستان مشهد برگزاری کلیه مجالس در تالارها و باغسرا لغو می باشد. لذا پیشنهادات به شرح ذیل است: فعالیتهای خارج از منزل را تا حدامکان محدود نموده و ازحضور در مکانهای عمومی و شلوغ پرهیز کنند. از خوردن غذا در محیطهای عمومی و همچنین خوردن غذاهای آماده تا حد امکان اجتناب کرده و از مواد غذایی به صورت کاملا پخته استفاده کنند. عدم تماس دست با محیط های آلوده و تماس دست آلوده با چشم، دهان و بینی ضروری است. حتما از مهر و سجاده و تسبیح، چادر نماز و کتب ادعیه شخصی استفاده شده و بعد از تماس این وسایل با محیط های مشکوک به الودگی، دست ها به روش مناسب ( حداقل 20 ثانیه ) با آب و صابون شسته و در صورت لزوم با محلول الکل طبی (اتانول) 70 درصد، ضدعفونی گردد.
محلول ضدعفونی کننده را چگونه بسازیم و با چه وسیله ای ضدعفونی را انجام دهیم؟ آیا پارچه ای که برای ضدعفونی استفاده می کنیم، مجددا قابل استفاده است؟
2 قاشق غذاخوری وایتکس در یک لیتر آب سرد، بله پارچه پس از شستشو و گندزدایی و اتوکشی قابل استفاده می باشد
آیا استفاده از سرکه در ضدعفونی کردن سطوع، میوه ها و ... مفید است؟
بر اساس دستور العمل های ابلاغی جهت گندزدای اسمی از سرکه جهت استفاده به عنوان گندزدا توصیه نشده است
کارتها (مثلا کارت بانکی) را چگونه ضدعفونی کنیم؟
ضدعفونی کارت ها با الکل 70درصد به صورت اسپری و بدون کشیدن دستمال بر روی آن تا زمان خشک شدن به دلیل پاک شدن نوشته های آن.
آیا نیازی به شستشو وضدعفونی کردن موادخوراکی هست؟مثلا جعبه پنیرو... واینکه با موادی که امکان شستن یا ضدعفونی کردن آنها وجود ندارد چه کنیم؟ مثل خرما، زیتون، آجیل، نان، سبزی؟
توصیه می شود از مواد فله ای استفاده نشده و از مواد غذایی بسته بندی شده استفاده شود.
آیا استفاده از سرکه و الکل قرمز برای ضدعفونی خوب است؟
بر اساس دستور العمل های ابلاغی جهت گندزدایی اسمی از سرکه جهت استفاده به عنوان گندزدا توصیه نشده است.
شکایتها: در مورد عدم رعایت مسائل بهداشتی درمساجد ونانوایی چگونه شکایت خود را اعلام کنیم؟
تماس با سامانه رسیدگی به شکایت 190
پارچه ای را که برای ضدعفونی استفاده میکنیم می توانیم پس از شست و شو استفاده کنیم یا اینکه باید آن را دور بیندازیم؟
پارچه پس از شستشو و گندزدایی و اتوکشی قابل استفاده می باشد
لوازم منزل را چگونه ضد عفونی کنیم؟ ماده ضد عفونی کننده را داخل شیشه شور بریزیم و اسپری کنیم؟ مثلا روی مبل ها؟
استفاده از الکل 70 درصد و اسپری آن بر وسایل از جمله مبل و ... مناسب است
اقدامات بهد اشتی در مورد خرید گوشت و مرغ و نحوه جابحایی در منزل برای پیشگیری از کرونا چیست؟ و همچنین خرید لوازم و بسته های مواد غذایی از فروشگاه ها و اینکه نیاز به ضد عفونی کردن دارند یا نه همچنین درمورد خرید تنقلات و اقدامات بهداشتی چه توصیه هایی وجود دارد؟
مواد پروتینی مانند گوشت و مرغ را از واحدهای صنفی دارای مجوز خریداری و در تماس با آن و شستشو و... از دستکش استفاده شود و توصیه می شود از مواد فله ای استفاده نشده و از مواد غذایی بسته بندی شده استفاده شود.
آیا باید تمام قسمت های خانه را ضد عفونی کرد؟
کلیه افراد خانوار باید بهداشت فردی که مهمترین آن شستشوی صحیح دست می باشد را رعایت نموده و سطوحی که بیشترین تماس با دست را داشته مانند دستگیره ها ، نرده ها ، سطوح میز و... بهتراست گندزدایی شود.
لباس های بیرون از خانه را بشوریم؟
بعد از هر بار استفاده در صورت رعایت نکات بهداشتی نیاز به شستشو روزانه نداشته بلکه در صورت آلودگی شستشو و گندزدایی و اتوکشی شود.

- در حال حاضر که تعدادی از موارد بیماری کوروناویروس در کشور مشاهده شده، ورزش شنا و استخر رفتن سالمترین ورزش است.
پاسخ:
خیر؛ به دلیل اینکه استخر هم یک محل تجمعی می باشد بایستی از حضور در آنجا پرهیز شود. در حال حاضر نیز استخرها تا اطلاع ثانوی تعطیل اعلام شده است. ورزشهایی که در فضای باز نجام میشود، ارجح است.
- هر کس به کورونا مبتلا شود، می میرد.
پاسخ:
خیر؛ مرگ و میر بیماری حدود دو درصد است. یعنی از هر صد نفر که مبتلا به کرونا ویروس شود، 98 نفر بهبود می یابند و تنها دو نفر ممکن است فوت نماید .
- خوردن آنتی بیوتیکها مفید است.
پاسخ:
خیر؛ آنتی بیوتیکها برای درمان بیماریهایی با عامل باکتری استفاده می شود. این بیماری عامل ویروس در حال حاضر ، هیچ داروی ضد ویروسی برای درمان عفونت با کورنا ویروس جدید توصیه نمی شود. درمان به منظور تسکین علائم انجام می شود و شامل موارد زیر می باشد: مصرف مسکن ، استراحت و مصرف مایعات گرم
- استفاده از مواد مخدر سنتی به ویژه تریاک برای پیشگیری از ابتلاء به بیماری کرونا مفید است.
پاسخ:
خیر؛ مواد مخدر و محر1ک بر پیشگیری از ابتلاء به بیماری کرونا تاثیری نداشته و سبب خطر بالای سرایت و گسترش ویروس کرونا از طریق ادوات مصرف مواد مخدر به صورت تدخینی می شود.
- برخی باورهای نادرست مردم در مورد گیاهان دارویی و طب های سنتی و مکمل
- گیاهان دارویی بدون عارضه هستند: غلط
- مصرف گیاهان دارویی همراه با داروهای شیمیایی مشکلی ایجاد نمی کند: غلط
- طب سنتی به تنهایی می تواند همه بیماری ها را درمان کند: غلط
- مصرف زیاد خوراکی های گرم مانند سیر و زنجبیل مانع ابتلا به عفونت ویروسی می شود و هرچه بیشتر مصرف شوند بهتر است: غلط
- حجامت و زالو درمانی در همه افراد در پیشگیری و درمان بیماری موثر است: غط
- داروهای گیاهی و درمان های طب سنتی را می توان خودسرانه و بدون نظارت پزشک مصرف کرد: غلط
- دود دادن محیط در پیشگیری از آلودگی به ویروس برای همه موثر است: غلط